Op weg naar het land van Ghadaffi.

Door: Riet en Dinno

Blijf op de hoogte en volg Riet en Dinno

23 Oktober 2009 | Libië, Tripoli

Rond half negen vertrekken we vanuit ons hotel in Gabes richting Tripoli.We maken een kleine omweg om het Berberdorp Matmata te bezoeken.Het dorp ligt 650 meter boven de zeeniveau op 40 km in het binnenland.Het is het grootste en bekendste dorp met grotwoningen, die in de rotsen zijn uitgehouwen. De woningen bieden een goede bescherming tegen de hitte.Binnen is het ca 17 graden.Rond 1960 werden de drie grootste grot-complexen omgebouwd tot hotel.We bezichtigen het hotel waar destijds de Star Wars films werden opgenomen en bezoeken ook een authentieke grotwoning .We rijden door een bergachtig en ongenaakbaar steppe landschap waar overdag de temperatuur tot barre hoogte kan oplopen.In het verlaten land zie je af en toe een eenzame schaapherder met zijn kudde en boeren die schapen of zelfs ezels transporteren op aftandse peugeots 404 uit de zestiger jaren. En dan is er plotseling een echt dorp met behoorlijk wat huizen en mensen.Hoe kunnen zoveel mensen in dit gebied overleven vraag je je af. In de vele schamele bars zitten overdag veel voornamelijk mannen te niksen, wat wijst op veel werkloosheid.Veel mensen zijn uit deze streek gemigreerd of werken in de meer welvarende delen van Tunesi .Zij sturen regelmatig geld naar de achtergebleven familie, die op die manier in staat wordt gesteld hier te blijven wonen.
Na Matmata vervolgen we onze weg naar het zuiden, naar de grens met Libi. Onze passen worden wel vier keer gecontroleerd .Dat kost dus tijd en na ongeveer drie uur krijgen we van onze Libische gids onze papieren terug en een complete set Libische nummerplaten voor onze auto’s.Dan gaan we op weg naar Tripoli. Bij het eerste benzine station gaan we tanken.Voor de fabelachtige prijs van 8 eurocent per liter gooien we onze tank vol .In het begin is de kuststreek leeg en verlaten.Eindeloos vlak land, zand en nog eens zand tot aan de verre einder.Als je langdurig door zo’n monotoon en verlaten landschap rijdt raak je onder de indruk van de eindeloze leegte en verlatenheid.Het lijkt onlogisch maar dit heeft zijn bekoring;zoals in een muziekstuk de veelvuldige herhaling van een thema je kan boeien.We naderen Tripoli; het verkeer wordt intenser; we rijden door een aantal drukke steden; de schemer valt in.Onze gids rijdt in zijn eigen auto voorop en houdt met relatief hoge snelheid het tempo erin.Wij moeten hem blijven volgen en moeten met onze auto’s aansluiting houden;dat is best een tour de force met snelheden van zo’n 100 km per uur.Het verkeer is chaotisch,op tweebaanswegen rijden we soms vier rijen dik en links en rechts passeren auto’s.We passen ons aan aan het weggedrag van de Libirs en beginnen ook links of rechts te passeren, drukken zelfs bij relatief hoge snelheden andere auto’s weg of acteren als bumperklevers , rijden soms door rood licht om de aansluiting met de andere auto’s van onze groep niet te verliezen.Het is een geweldige ervaring en je hebt het gevoel alsof je twintig jaar jonger bent geworden.Het kind in de man zal nooit sterven!! In het donker bereiken we het centrum van de stad waar onze gids een tafel heeft gereserveerd in een voortreffelijk visrestaurant.De chauffeurs worden overladen met complimenten van onze meisjes en vallen ons om de hals vanwege de dolle capriolen die we in het verkeer hebben uitgehaald. In het restaurant genieten we van een voortreffelijke maaltijd in een relaxte atmosfeer ,waarbij we nagenieten van de ervaringen van deze dag.Dan zoeken we vermoeid maar vooral voldaan ons hotel op en verdwijnen vlug tussen de lakens.
De volgende dag bezichtigen we het museum met oudheden van de stad Tripoli.Na alles wat we aan moois uit de oudheid hebben gezien, valt dit museum ons wat tegen.We bezoeken vervolgens de medina,de oude stad met z’n vele souks en kleurrijke uitstallinkjes.Het valt op dat Libirs niet opdringerig zijn en dat er onder geen beding wordt gepingeld.Een ware verademing.Via het waterfront wandelen we terug in de richting van ons hotel.Tripoli is een moderne stad met ca 1,5 miljoen inwoners.De stad heeft veel moderne gebouwen en aan het straatbeeld en de betere auto’s die er rijden kun je zien dat Libi dankzij haar olie-inkomsten in staat is hoogwaardige investeringen te doen in de ontwikkeling van het land. Om 2 uur vliegen we naar de stad Sheba in de Sahara we zijn dus voorlopig “uit de lucht”

• 23 Oktober 2009 - 18:39

Joyce:

Nou luitjes,
    Met die foto'd erbij begint het helemaal te leven.
    Ik ben er nog niet uit wat ik van die auto-ritten ga vinden.
    Heet jullie gids some Abdul Schumacher?

Groet,
    Joyce

• 24 Oktober 2009 - 15:07

Jaap:

Ik zie het al voor me, Dinno brede grijns, en Riet toch niet geheel op haar gemak. En door rood rijden... ach, als de anderen maar stoppen is er hoegenaamd niets aan de hand...
    Doe de groeten aan Khadaffi, ook van Hilly.

• 24 Oktober 2009 - 21:10

Annemarie En Maggie,:

Hoi,
    de foto's zien er heel indrukwekkend uit, lijkt me echt fantastisch. leuk om jullie ervaringen te lezen. we zijn net terug uit Zwitserland,allegoeds veel plezier.

• 25 Oktober 2009 - 09:14

Coby:

Wat enig de reisverslagen en de fotoªs erbij.Wij reizen gewoon in gedachten met jullie mee. Verder nog een hele fijne tijd met elkaar en een goede veilige vervolg reis.
    Liefs Coby en Floor

• 25 Oktober 2009 - 09:36

Dinno & Kids (FJS):

20 jr jonger? Dan ben je nog steeds oud :-)

Doe maar voorzichtig tussen die kamelenjagers want de ziekenhuizen zijn daar zeker minder luxe.

Als ze de benzine voor 8ct/liter verkopen kan dat ook niet anders want de kostprijs is al 25ct. De rest van wat we in NL betalen is overigens belasting...

Wij missen jullie behoorlijk; vooral de mannetjes omdat Irene ookal een week weg is. Maar morgen beginnen de scholen weer en komt Irene terug uit Jordanie. Ze heeft misschien nog wel een paar leuke tips mbt Petra...

Veel plezier daar en ga zo door. Het is erg leuk om deze berichtjes te lezen / foto's te zien!

• 25 Oktober 2009 - 09:58

Henny & Jaap:

zeer interessante reis. we volgen jullie op de voet. goede reis verder.
    henny & jaap

• 25 Oktober 2009 - 12:25

Annemarie:

Ha lieve luitjes,
    Jullie verslagen zijn erg leuk te lezen. Wat een ervaring moet het zijn! Jullie capriolen op de weg doen mijn denken aan het verkeer in Nigeria. Sofie en ik zijn vandaag terug. Links en rechts inhalen, stoplichten negeren, idiote snelheden op wegen waar je liever wat voorzichtiger reidt, etc. Sofie heeft Afrika heel goed doorstaan. We hebben een heerlijke en weer zeer indrukwekkende week gehad. Oa projecten van CO Foundation bezocht en verder een ziekenhuis bezocht waar een team van NL artsen 2 wkn aan het werk waren om huidcorrecties uit te voeren (herstellen van hazenlippen, leprabeschadigingen, brandwonden) waardoor mensen niet langer sociaal geisoleerd hoeven te leven. Goed te zien dat zoveel kleinere particuliere initieven worden ondernomen. Nog veel verhalen maar die volgen later wel.
    Jullie heel veel plezier op jullie reis. Dikke kus
    Annemarie

• 27 Oktober 2009 - 11:39

Joost En Yvonne:

Lieve Dinno en Riet,

Blij dat het goed met jullie gaat en erg leuk om jullie op deze manier te volgen. Wij zijn weer veilig terug in Ned.en na een heerlijke week Egypte weer in het gebruikelijke rimte beland.
    Met de verbouwing van de buren gaat het gestaag, staat nu in de stieigers.

Het ga jullie goed.

Groet

Joost en Yvonne

• 01 November 2009 - 10:38

Henk:

als iemand verre reizen maakt dan kan hij veel verhalen.heel goed.
    henk.